Om mig


Emelie Gårdeler är en frilansande illustratör baserad i Stockholm. Hennes illustrationer ligger ofta i gränslandet mellan bild och mönster och har en genomgående dov färgskala. Hon är också delägare och designer på Imiform som hon startade 2015.

Vad inspireras du av?

Jag söker efter inspiration i det mesta! Som vandringar i skogen, samtal och i böcker. Jag har en kamera full med bilder där jag hittat texturer och former som intresserat mig. Arbetet med att tolka de intrycken ligger ofta till grund för mina bilder.

Hur skulle du beskriva din stil?

Det är ofta ganska realistiskt illustrerat men ändå inte en realistisk avbild av verkligheten. Jag hoppas också att det alltid finns något i bilden som berör. Oavsett om jag t.ex. illustrerar poesi eller gör ett mönster så vill jag att de ska väcka känslor hos betraktaren.

Hur ser din process ut?

Jag blandar många olika tekniker när jag jobbar. Oftast börjar jag med akrylfärg och fortsätter med färgpennor och tusch. Sedan skannar jag in bilden och fortsätter jobba digitalt för att anpassa bilden till mediet.

I början av ett uppdrag samlar jag på mig så mycket information jag kan. Testar olika idéer och skissar sedan både digitalt och på papper.  Men jag lämnar också mycket utrymme för skapande i hela processen.