Portfolio

Konstguiden
Att se

Sveriges allmänna konstförening

Illustrationer till Konstguiden ”Att se” för Sveriges allmänna konstförening. Till detta uppdrag jobbade jag med abstrakta tolkningar av de olika sinnena till varje illustration i guiden.

Karavan
–Mörka sagor

Nummer 4
2021

Illustrationer till litteraturmagasinet Karavan på temat mörka sagor.

Vilja och valen

2022, 3-6 år
Text: Sanna Tahvanainen
Illustration: Emelie Gårdeler
Förlag: Schilds och Söderströms

Moster! Moster! hojtar Vilja. Vakna! Det är ka-ta-strof. Sillen blåser iväg! Sillen? säger moster yrvaket. Vart är sillen på väg? Det stormar så hårt att sillen blåser långa vägar ut i havet, säger Vilja. Och det är ka-ta-strof, för där sillen finns, finns valarna. Vilja vet allt om valar. Som att blåvalens hjärta kan bli lika stort som en bil. Hon vet också att det hon allra helst vill är att få träffa en livs levande val. Men dagen då Vilja och moster ska på valsafari blåser det upp till storm. Det blir fjordkryssning med skaldjursbuffé i stället. Chanserna att få se en val verkar lika med noll, men Vilja är inte beredd att ge upp sin dröm. Med hjälp av valkunskap och påhittighet kanske mötet med en val är möjligt i alla fall? Vilja och valen är en bilderbok om ett barns innerliga önskan att få uppleva ett av naturens stora under och om tron på att det är möjligt. Boken är ett första samarbete mellan den finlandssvenska författaren Sanna Tahvanain-en och den svenska illustratören Emelie Gårdeler.

”...Gårdelers bilder är i sin tur fulla av liv och rörelse. Färgerna och miljöerna känns kanske lite kalla ibland – så där som havet i Nordnorge – men på ett sprakande och livfullt sätt. Speciellt valarna och Vilja har gestaltats mycket levande och känslorikt och även i bilderna hittas en varm humor som går hand i hand med texten.

Sofia Sjö, Åbo Underrättelser

Den långa resan

2019, 3-6 år
Text: Sofia hedman
Illustration: Emelie Gårdeler
Förlag: Speja förlag

Poetiskt och vackert om det svåra i att ta farväl
Jag måste ge mig iväg, sa Vandra.
Varför? frågade Undra.
Det är bara så, sa Vandra.
Får jag följa med? frågade Undra.
Den här gången går det inte, sa Vandra.
Jag blir ensam, sa Undra. Du kommer aldrig vara ensam, sa Vandra. Många gånger har vännerna Undra och Vandra följts åt på stora äventyr. Men den här resan blir den sista och den måste Vandra göra själv. Den långa resan är en sagolikt vacker bilderbok om döden. Drömskt och hoppfullt får läsaren hjälp att närma sig det allra svåraste att ta farväl och släppa taget om en älskad.

 

 

 

 ”  En bok där text och bilder fördjupar berättelsen på ett sätt som gör att läsaren sugs in i dess värld och översvallas med den närhet och ömhet som gestaltas! En bok, en berättelse, en upplevelse!

– recensenten Tant Edna

Kalender och anteckningsbok

Magasinet lantliv

Ett årligt uppdrag för magasinet Lantliv.
Omslagsillustrationer för kalender och anteckningsbok

Kampanjen – Sälj inte våra hem! 

hyresgätföreningen

Sälj inte våra hem.

Illustrationer på temat
böckers klimatavtryck

Tidskiften författaren

Illustrationer