Pojken och himlen

Pojken och pappan gick uppför och uppför. Stenar rasslade under skorna. De små knotiga och krokiga träden orkade inte följa med. Uppe på toppen kände pojken luften mot kinderna. Han funderade på allt som finns där uppe och hur regndropparna faller ned från himlen i havet. Men mest av allt undrade han vad som finns ovanför himlen.

Pojken i boken är blind och genom boken får barn lära sig hur människor som lever i närhet till i en funktionshindrad hjälper och stöttar personen för att den ska få möjlighet att leva ett fullgott liv.

Författare: Sofia Hedman      Illustratör: Emelie Gårdeler

Beställ på: www.imiform.se

 

Röster om boken

Precis som i första boken fångas det varma lågmälda samspelet mellan barnet och hans pappa med en ömsint och inkännande berättarton. Vi ser dem vandra uppför ett berg, de går på en brant stig omgivna av ett kargt vackert landskap med närmast mytiska drag. På de gråblå steniga bergsluttningarna avtecknar sig knotiga träd, vilda djur och sirliga växter, kanske så som naturen ter sig i pojkens föreställningar. När de nått bergets topp är de i himlen tycker pojken. Han känner vinden i håret och hör fåglarnas kvitter men vill veta vad där finns mer och pappan berättar om solstrålarna och moln med snö och regn. Inte förrän pojken hört om det som är bortom himlen, rymden och planeterna, stillas hans vetgirighet. Berättelsen engagerar och fängslar med sin spännande samverkan mellan det mjukt flytande språket och de
finstämda bilderna med sin fantasieggande gåtfulla ton. Det är en tankeväckande läsupplevelse om hur man kan upptäcka världen när man inte ser.
// Boel Peterson, Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2017.

Färdigheter

Upplagt på

15 mars, 2017